Praktische paintball tips

Paintball is een leuke buiten activiteit waarbij goede teamtactieken en samenwerking bijna een garantie op winst geven. Daarnaast is paintball een intensieve bezigheid en ideaal als teamuitje, bedrijfsuitje, vrijgezellenfeest of buitenactiviteit met je vriendengroep of familie.

In het verhaal hieronder geven wij een aantal praktische tips.

Paintballgeweer / paintballgun
Er wordt vaak gesproken over een paintballgeweer of paintballgun, in de paintball wereld wordt echter altijd de naam “marker” gebruikt. De oorsprong van de paintball marker ligt in de Verenigde staten, de markers werden gebruikt om bomen en vee mee te markeren (bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Paintball)

Een eigen marker aanschaffen is volgens de Nederlandse wapenwet toegestaan mits je 18 jaar of ouder bent, de keuze is reuze. Wij helpen je graag. Voor paintball is je marker natuurlijk het belangrijkste apparaat. Voor beginners is het plezierig om een relatief goedkope, veelzijdige en lichtgewicht marker aan te schaffen. Nadat je een aantal keren paintball gespeeld hebt kom je gauw tot de ontdekking welke upgrades en welke uitrusting jij toe wil voegen om je paintball skills te verbeteren.

De Tippmann 98 Custom ACT (Anti Chop Technology) is de AK-47 onder de paintballmarkers, het volledige mechanische binnenwerk en de aluminium behuizing zorgen voor een goede eerste ervaring. De standaard hopper biedt ruimte voor 200 paintballs, de paintballs vallen door middel van zwaartekracht in je marker, hier zit dus geen mechanisch gedeelte wat voor storing zou kunnen zorgen. De Tippmann 98 is zo ontworpen dat upgrades prima te monteren zijn, zo kan je er voor kiezen om een andere loop te monteren om accurater te schieten. Door een Cyclone feed hopper aan te schaffen gebruikt je marker bij elk schot een beetje lucht om een nieuw balletje in de marker te duwen, hierdoor heb je bij elk schot altijd een paintball. Het is bij de Tippmann 98 ook mogelijk om een elektronische upgrade uit te voeren zodat je in combinatie met een response trigger bijna vol automatisch kan schieten.

Een prima marker om Woodsball mee te doen, de keuze voor andere merken is tegenwoordig dusdanig groot dat het vooral een kwestie is van wat jouw wensen zijn, mocht je er niet uitkomen neem dan contact met ons op, wij delen onze kennis over paintball graag met je.

Masker
Het paintball masker is verplicht, zonder masker spelen is niet alleen verboden maar ook ontzettend dom. De kracht van een afgeschoten paintball is zo groot dat je er blijvend letsel aan je ogen aan over kan houden.

De maskers zijn in allerlei soorten en prijsklassen verkrijgbaar, een groot voordeel behaal je met een “thermal” lens, hierdoor beslaat je masker minder snel.

Oefeningen
Vooral vaak paintballen is de handigste tip, leer hoe nauwkeurig jouw marker is en bekijk goed waar je paintballs terecht komen door langs de loop te kijken. Ookal lijkt het cool, schiet niet vanuit je heup of blindelings in het wildeweg. Eerst richten, dan schieten. In principe heb je maar 1 paintball nodig om je tegenstander te verslaan. Richt vanaf je schouder en corrigeer terwijl je schiet.

De meeste markers zijn nauwkeurig tot 15 meter, een grotere afstand is haalbaar maar de nauwkeurigheid gaat dan achteruit. Ook hier kan je door iets te corrigeren ook je tegenstanders op een grotere afstand prima raken. De kwaliteit/afstelling van je marker en de kwaliteit van de paintballs speelt hierin een grote rol.

Oefen met rennen en schieten, nauwkeurig schieten vanaf een goede camper plek is fijn maar een speler die rennend schiet is lastig te raken en onvoorspelbaar.

Een andere handige oefening is eenvoudig te doen door steeds van links naar rechts te bewegen met je bovenlichaam en op een vast doel op afstand te schieten, hierdoor vergroot je je accuraatheid.

  • gebruik je paintball marker alleen als je zeker denkt te weten dat jij je tegenspeler uit kan schakelen
  • werk samen met je team
  • als je dekking hebt gevonden bekijk dan welke uitwijk mogelijkheden je hebt voordat je plaats neemt
  • laat nooit je hoofd 2 x op dezelfde plek buiten je dekking steken
  • maak jezelf smal / klein om de kans op geraakte worden te verkleinen
  • gebruik de flanken! (het is net voetbal)